Coșul meu

0 produse
Vezi toate articolele

Cum sa creezi combinatii de culori reusite

 

Vi s-a intamplat vreodata sa va placa foarte mult un tablou dar sa nu va dati seama cu exactitate care este detaliul care v-a furat privirea? Cel mai probabil artistul a folosit numeroase combinatii de culori. Cu putine cunostiinte despre teoria culorilor, puteti realiza astfel de capodopere. Pentru inceput, va voi invata si explica cateva combinatii de culori, explicandu-va complementaritatea lor.

 

Ce sunt culorile complementare?

 

 

Diagrama culorilor complementare are forma de cerc. Aceste culori sunt asezate astfel incat sa se poata deduce relatia dintre culorile primare, secundare si tertiare. Pentru a folosi aceasta diagrama corect, urmariti corespondenta dintre fiecare doua culori pe rand, dar inainte de a amesteca doua culori complementare, va invit sa intelegeti mai bine cateva informatii de baza.

 

Principalele culori

  • Culorile primare:

Culorile primare sunt: rosu, galben si albastru. Acestea, impreuna cu variatiile lor, arata deosebit folosite intr-un tablou. Culorile primare sunt surse – ele sunt baza de la care porneste formarea tuturor celorlalte culori.

  • Culorile secundare:

Culorile secundare sunt: verde, mov si portocaliu. Ele sunt formate prin amestecarea culorilor primare.

  • Culorile tertiare:

Culorile tertiare sunt create prin amestecarea unei culori primare cu una secundara.

 

Combinatii de culori

  • Culorile complementare:

 

 

Acum ca aveti o idee formata despre informatiile de baza legate de culori, putem porni in aprofundarea acestor notiuni. Culorile complementare pe diagrama stau in directii opuse una fata de cealalta. Atunci cand aceste doua culori sunt folosite impreuna pot crea un contrast de effect foarte puternic. De exeplu,  cand dorim sa facem umbre: complementara culorii rosu este verde, iar atunci cand privim, pe un desen, umbra unui mar rosu se poate observa ca a fost realizata adaugand verde.

  • Vecinii culorii complementare:

 

 

Aceasta tehnica presupune o variatie a culorilor complementare. Diferenta este ca, in loc sa folosim culoarea opusa pe diagrama, se folosesc cele doua culori aflate in vecinatatea opusei. Acest amestec are un effect asemanator cu cel al complementaritatii, dar nu este la fel de intens. Acesta creaza un effect mai usor si este o alegere foarte buna pentru incepatori.

 

Combinatii de culori tetradice, triadice si asemanatoare

 

 

  • Combinatii tetradice:

O combinatie de culori tetradica impilca folosirea a doua perechi de complementare. Daca ar fi sa trasam cate o linie pentru a uni fiecare culoare aleasa pe diagrama in acest mod, am obtine forma unui patrat. Un mic sfat ar fi sa folosesti una dintre aceste culori ca dominanta, iar pe celelalte trei ca accente.

  • Combinatii triadice:

Combinatia triadica presupune alegerea a trei culori de pe diagrama care au un spatiu egal intre ele. Armonia de culoare rezultata din acest amestec are un interesant efect vibrant. De asemenea, obtineti efectul dorit prin folosirea unei culori dominante si a doua culori usor applicate.

  • Combinatii de culori asemanatoare:

Alege de pe diagrama culori aflate una langa cealalta. Aceste combinatii de culori se regasesc foarte des si ajuta la crearea unui efect monocromatic. Culorile trebuie aplicate in felul urmator: o dominanta, una care sa acopere si sustina culoarea dominanta si una sub forma de accent. Puteti adauga si o a patra culoare sub forma de tuseuri foarte fine.

 

Exploreaza imprejurimile compozitiei

 

 

Daca acest termen iti suna cunoscut, dar nu intelegi exact semnificatia lui, pot spune ca sensul lui este prorpiu. Imprejurimile cimpozitiei este spatiul care inconjoara un element intr-un tablou, precum cerul din jurul unui copac, sau fundalul din jurul unui personaj. Poti crea fundaluri puternic evidentiate prin identificarea culorii dominante si folosirea pentru fundal a unei culori care sa indeplineasca una dintre conditiile mentionate in acest artiol: pentru un tablou cu un copac verde, fundalul poate fi rosu, sau un pentru un text cu fontul mov, un fundal galben.

 

Teoria culorii nu este dificila de inteles sau de aplicat, este intr-adevar un proces creativ si distractiv. Inainte de a-ti incepe opera de arta, joaca-te cu aceste combinatii de culori si experimenteaza, exploreaza pana iti insusesti tehnica. Adauga aceste incercari in sketchbook-ul tau, pentru ca pana la urma, ele fac parte din procesul creatiei. De asemenea poti experimenta cu orice tip de culori, de la culori acrilice si uleiuri pana la acuarele sau creioane colorate.

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu

Cod de securitate
    Nici un comentariu pănă acum