Dată: 26 Mai 2020
Vrei să iti încerci mâna la desenul in carbune sau sa iti perfecționezi abilitățile? Am adus laolaltă sfaturile noastre de top pentru a lucra cu acest mediu versatil și pentru a obține rezultate maxime din batoanele si creioanele tale.
1. Intelegerea diferitelor tipuri de carbune
Carbunele este de mai multe tipuri. Mai jos este prezentata clasificarea lor si de asemenea la ce se poate folosi fiecare.
Batoane de cărbune de salcie: Acest tip de cărbune este fabricat din lemn de salcie natural. În general este destul de moale ceea ce îl face excelent pentru tuseuri libere și amestecare.
Cărbunele fără lemn: creioanele de cărbune fără lemn (comprimate) sunt puțin mai dure decât salcia și creează umbre mai întunecate. Le puteți folosi pentru acoperirea suprafețelor mari, cat si pentru crearea de linii fine.
Creioane cu cărbune: Dacă doriți să creați lucrări din linii, creioanele cu cărbune sunt cele mai potrivite. Sunt disponibile într-o varietate de niveluri de duritate pentru a vă oferi rezultate diferite.
Cărbune alb: Vrei să experimentezi putin? Cărbunele alb poate fi folosit pentru a crea desene frumoase pe hârtie colorata (cum ar fi maro sau neagra). Il puteți utiliza în combinație cu un cărbune întunecat pentru a crea profunzime.
2. Folosiți hârtie cu o suprafață aspră
Pentru a obtine cele mai bune rezultate din carbune, multi artisti folosesc hartie care are o textura mai aspra. Aceasta hartie ofera carbunelui dumneavoastra aderenta. Puteti utiliza, de asemenea, gesso pentru a crea o baza texturata.
3. Ascutiti carbunele cu un cutter pentru lucrul manual
Deoarecele carbunele este mai fragil decat grafitul, recomandam sa folositi un cutter pentru lucrul manual pentru a-l ascuti (nu o ascutitoare obisnuita). Utilizati o lama noua pentru cele mai bune rezultate si ascutiti cutitul indreptand lama in partea opusa voua, de-a lungul varfului de creion. Verificati imaginea de mai sus daca nu sunteti siguri manuirea creionul si a cutter-ului.
Pentru un varf mai fin va recomandam folosirea smirghelului, cu care slefuiti usor carbunele pana aveti rezultatul dorit.
4. Folosiți o mănușă de bumbac pentru a preveni intinderea carbunelui
Carbunele poate sa murdareasca usor, asadar unii artisti folosesc o manusa alba din bumbac in timp ce lucreaza. Acest fapt previne indinderea carbunelui cu partea inferioara a mainii.
5. Uniformizati carbunele cu estompe/ blendere
Nu vreti sa va murdariti pe maini? Folositi estompe/ blendere pentru a crea tranzitii fine. Puteti folosi, de asemenea, o carpa, o pensula pentru pictat sau chiar degetele pentru a crea diferite efecte.
6. Faceti cate un pas in spate, regulat
O perspectiva diferita va poate ajuta sa observati zonele ce necesita imbunatatire, asadar dati-va doi pasi in spate din cand in cand pentru a vedea imaginea de ansamblu.
7. Creati zone luminoase cu o guma plastica
O guma plastica este grozava pentru a crea zone luminoase, pentru a sterge greseli, sau pentru a deschide o culoare. Noi folosim radiera plastica, deoarece poate fi modelata in diferite forme, precum un varf ascutit sau un varf tesit, pentru aplicarea diferitelor tehnici.
8. Combinati carbunele cu pasteluri sau creioane colorate
Doriti sa adaugati o pata de culoare? Carbunele se potriveste de minune cu pasteluri si creioane colorate.
9. Incepeti cu tonuri mai deschise
Cand incepem sa desenam in carbune este foarte usor sa realizam tuseuri prea inchise chiar de la inceput. De aceea, recomandam sa incepeti cu zonele deschise mai intai si gradual sa cresteti intensitatea. Este mai usor sa inchizi tonuri decat sa deschizi.
10. Protejati-va lucrarea cu sticla
Acum ca opera de arta este gata, este timpul sa o afisati! Pentru a proteja desenul in carbune, puteti folosi o rama cu sticla.