Coșul meu

0 produse
Vezi toate articolele

Ghid pentru folosirea instrumentelor de modelare a lutului si a plastilinei

Ghid pentru folosirea instrumentelor de modelare a lutului si a plastilinei

 

V-a incantat vreodata ideea de a realiza un proiect din lut sau plastilina? Fie ca planuiti sa aveti un nou obiect de decor, fie ca vreti sa va distrati modeland, este important sa cunoasteti uneletele care va pot ajuta in procesul de creatie avandu-le la indemana. In acest ghid rapid va vom prezenta instrumentele de baza, obiecte pe care le puteti gasi si prin casa!

 

 1. Separatoare

 

 

Folosirea separatoarelor este de folos pentru transferul anumitor masuratori de pe o suprafata pe alta. De exemplu, poti transfera masuratori si proportii de pe un desen pe sculptura ta folosind o rigla.

 

 1. Roata olarului

 

 

Mutarea unei sculpturi umede poate fi dificila, asa ca poti aseza opera ta pe o roata a olarului, astfel incat sa o poti invarti in timpul procesului. Vei putea lucra mai eficient atingand usor diferite unghiuri ale sculpturii.

 

 1. Sarma pentru taierea argilei

 

 

Cand tai o bucata de argila in doua sau mai multe piese, o sarma este instrumental perfect pentru tine!

 

 1. Pensula din taklon lata

 

 

Iti vei da seama ca o pensula este necesara in procesul de modelare a lutului. Poti folosi capatul opus al pensulei pentru a sculpta anumite detalii. De asemenea poti umezi varful pensulei pentru a elimina defectele.

 

 1. Pulverizator cu apa

 

 

Atat plastilina cat si lultul care nu trebuie bagate in cuptor se usuca rapid. Din fericire exista o solutie simpla pentru acest inconvenient. Tine la indemana un pulverizator cu apa pentru a umezi constant lucrarea. Astfel nu va trebui sa te grabesti!

 

 1. Burete

 

 

Daca ai nevoie de un finisaj mai neted, poti folosi un buretel umed. Acesta te va ajuta sa indepartezi imperfectiunile si este potrivit pentru zone mari ale sculpturii, care nu contin multe detalii.

 

 1. Prosop sau carpa

 

 

Un prosop imbibat in apa iti poate fi de mare folos intre sesiunile de lucru. Umezeste-l usor si acopera-ti opera de arta cu el, astfel lutul nu se va usca complet. Le poti infasura apoi in folie alimentara, pentru a se metine umiditatea.

 

 1. Folie alimentara

 

 

Folia alimentara este o necessitate cand vine vorba de sculpturi care au nevoie de mai multe sesiuni de lucru pentru a fi realizate. Am descoperit ca lutul se poate pastra umed pana la 5 zile daca este infasurat in folie.

 

 1. Foarfeca

 

 

Asa este, o foarfeca tinuta la indemana poate fi un mare ajutor. Taierea lutului sau a plastilinei se realizeaza cu ajutorul unei foarfece deoarece taietura lasata in urma de aceasta este fina si curata.

 

 1. Perie mica

 

 

Pentru realizarea efectelor precum: pene, par sau blana o perie mica este perfecta. De asemenea poti incepe sa folosesti obiecte din propria ta casa, de exemplu periute de dinti, dantela sau pieptene.

 

 1. Instrumente bucla

 

 

Aceste unelte pot fi gasite in diferite forme si dimensiuni. Ele sunt populare si foarte cautate pentru proiecte realizate manual datorita finetii lor.

 

 1. Instrumente pentru modelaj din lemn

 

 

Instruemntele de lemn folosite pentru modelare de obicei pot fi gasite in set, si au terminatii pentru taierea, netezirea si decorarea lutului. Ele sunt populare pentru sculptura realizata manual datorita versatilitatii lor.

 

 1. Ace pentru sculptura

 

 

Cand vine vorba de portiuni foarte detaliate, acele pentru sculptura sunt perfecte! Le poti folosi de asemenea pentru taierea colturilor/marginilor sau pentru a modela gauri pe care doriti sa le umpleti cu margele facute din lut.

 

 1. Raclete

 

 

Daca planuiesti sa modelezi o oala, cana sau vaza poti folosi o racleta pentru netezirea marginilor. Aplica putina presiune cu ajutorul racletei de jur imprejurul piesei tale. Este o unealta potrivita in cazul in care modelezi o vaza folosind metoda bobinei (intocmai ca in imaginea de mai sus).

 

 1. Cutter

 

 

Un cutter iti poate usura munca in momentul in care ai nevoie sa realizezi taieturi curate sau ceva mai complicate.

 

Acum ca aveti o idee formata despre instrumentele care trebuie folosite in modelarea lutului sau a plastilinei va puteti incepe lucrarea. O opera de arta reusita necesita multa munca, iar prin experimentarea mai multor tehnici si idei veti obtine rezultate deosebite!

Adaugă comentariu

Cod de securitate
  Nici un comentariu pănă acum