Dată: 18 Iunie 2020
Buna dragilor, sunt Ana!
In articolul de azi vreau sa va vorbesc atat despre semnificatia si rolul artei in viata mea cat si despre cum imi aleg si folosesc materialele pentru desen.
De cand am fost mica am fost atrasa de arta si de la inceputul vietii am desenat, alegand creioanele colorate in locul jucariilor. Imi amintesc cum aveam in permanenta ustensilele pentru desen in ghizdanelul frumos colorat. Chiar de atunci, parintii mei au stiut ca imi voi face o cariera din pasiunea mea pentru desen. Momentan sunt la liceu, dar am reusit cu usurinta sa ma impart intre educatie primita de la scoala si desen, incepand meditatiile pentru admiterea la facultatea de arhitectura.
De-a lungul timpului am testat diferite materiale pentru desenele mele, incercand tot ce am avut la dispozitie. Am constatat ca alegerea produselor are un rol deosebit de important in procesul realizarii unei lucrari, de aceea va recomand sa alegeti produse de calitate superioara, acest criteriu conteaza foarte mult.
In general, pentru desenul arhitectural folosesc creioane mecanice 2B, deoarece au o maleabilitate foarte mare si liniile sunt usor de controlat. Totodata am ales guma plastica pentru realizarea stersaturilor dat fiind faptul ca nu lasa urme pe hartie. Mai departe, folosesc creioane colorate, dar si acuarele pentru a da culoare desenelor.
Cel mai important si de efect element folosit de mine este linerul. Am testat o multime de linere iar preferatele mele sunt Mont Marte fineliners, datorita calitatii superioare si finetii lor.
Acest instrument ma ajuta sa realizez cele mai bune contururi si detalii, pe schite facute in timp rapid si fara efort. In desenul cladirilor si a perspectivelor stradale am doua moduri de lucru, fie doresc ca desenul meu sa aiba detalii si proportii cat mai apropiate de realitate, proces in care folosesc intai un creion pentru a schita sumar peisajul urban pe care il am in fata ochilor, fiind atenta la asezarea in pagina. Abia dupa folosesc linerul cu foarte mare atentie, acordand importanta pana si elementelor precum vazele cu flori aflate in spatele unei ferestre. Totodata am momente in care imi doresc sa fac un desen rapid de realizat, lipsit de prea multe detalii, lasand mintea privitorului sa completeze restul elementelor, moment in care folosesc direct linerul si trag linii cat mai libere si mai putin controlate. Diferenta dintre cele doua moduri de lucru este vizibila, dar ambele sunt potrivite pentru realizarea unei opere de arta.
Din punctul meu de vedere sa ai talent la desen nu este la fel de important precum ambitia si perseverenta. Desenul implica munca si nenumarate incercari pentru ca la urma urmei, doar experienta intr-un domeniu te poate face sa excelezi. Acest proces se aplica pentru orice tip de desen sau instrument folosit in realizarea acestuia. Pentru mine, linerul este printre produsele mele preferate, nu lipseste niciodata din penarul meu si nu ratez nicio ocazie de a-l utiliza. De asemenea, sa lucrez cu el a fost un procedeu care a trebuit invatat; si invat in continuare cu fiecare noua incercare. Desenul este un exercitiu, acesta inseamna sa explorezi, sa descoperi singur, sa experimentezi in functie de ce iti doresti cu adevarat de la opera ta de arta!